Fitoterapia
Fitoterapia foloseste plantele medicinale in scopul tratarii diverselor boli. Se deosebeste de celelalte metode naturiste de vindecare prin faptul ca nu izoleaza compusii activi ai plantelor ci isi propune sa pastreze principiile active printr-o procesare cat mai redusa, pentru a mentine eficacitatea compusilor naturali. 
Spre deosebire de medicina conventionala, fitoterapia valorifica puterea sinergica a plantei, utilizata ca intreg si nu ca suma a componentelor sale. Fitoterapia nu isi propune doar sa trateze, are si rol preventiv si in acelasi timp stimuleaza capacitatea de aparare a organismului impotriva factorilor nocivi.
Termenul „fitoterapie” a fost utilizat pentru prima data de catre medicul francez Henri Leclerc in 1913 si isi are originea in gr. phyton - planta si therapea – tratament.
Materia prima care se foloseste in fitoterapie trebuie sa provina din culturi controlate si atent selectionate, astfel incat plantele sa contina concentratia maxima de substante active. Cea mai simpla forma fitofarmaceutica consta in consumarea anumitor parti ale plantelor in forma cruda sau uscata si macinata, sub forma de pulberi.
Sunt utilizate peste 50.000 de specii de plante din care se prepara extracte ce au la baza principiile active din plante dizolvate in anumiti solventi precum apa, alcool, uleiuri, vin, otet. Pe langa principiile active, sunt extrase si unele substante secundare, cu rol in potentarea efectului terapeutic al plantelor. Cele mai cunoscute extracte sunt infuzia, decoctul, tinctura, siropul, maceratul. Tehnologiile de procesare din ziua de azi permit extragerea si standardizarea substantelor active din plante, pentru a obtine mereu aceeasi calitate a compusilor din planta respectiva.
Infuzia (ceaiul)
Infuzia este un extract apos, obtinut prin turnarea unei cantitati de apa clocotita peste materialul vegetal (in general se folosesc 1-2 lingurite de planta la 250 ml apa), care apoi se acopera 15-20 de minute, se strecoara si se administreaza in functie de recomandari.
Pentru preparea infuziei este de preferat sa se utilizeze recipiente din sticla, portelan, ceramica si sa se evite folosirea de obiecte metalice. Exista plante, cum ar fi musetelul, teiul, roinita, menta, care se prepara numai prin infuzie, deoarece fierberea distruge cele mai multe principii active.
Decoctul
Materia prima vegetala se adauga in lichid (de obicei apa) si se fierbe la foc mic o anumita perioada, apoi se strecoara si se administreaza dupa indicatii. In fitoterapie decoctul este folosit in special in cazul radacinilor, rizomilor si scoartei, din care principiile active sunt mai greu de extras.
Maceratul
Se foloseste pentru prepararea extractelor apoase, vinurilor si oteturilor medicinale. Se utilizeaza plantele maruntite si apa la temperatura camerei. In timpul maceratiei, substantele active din plante trec in solutie.
Tinctura
Se obine prin extragerea substantelor active din plante in solutii hidroalcoolice. Se utilizeaza recipiente din sticla. Tincturile se administreaza intern, in putina apa sau ceai, sau cu zahar.
Siropul
Este o solutie extractiva apoasa care se prepara dizolvand zaharul intr-o solutie ce contine substantele active ale plantei ; lichidul se fierbe in vas smaluit apoi se strecoara fierbinte, direct in sticla.
Fitoterapia propune un tratament holistic, deoarece tine cont de functionarea intregului organism si nu doar de un simptom. Are o actiune blanda asupra corpului si daca sunt respectate dozele recomandate nu are efecte secundare. In plus pe langa tratarea partii fizice, echilibreaza organismul si la nivel psiho-emotional.
In tari precum Germania, medicina alopata a integrat fitoterapia in practica medicala iar in ultimii zece ani aceasta metoda de tratament a capatat o popularitate din ce in ce mai mare, dezvoltandu-se cu 400%. Dezamagiti de efectele adverse ale medicamentelor conventionale si de pretul uneori porhibitiv al acestora, din ce in ce mai multi oameni se indreapta catre remedii naturale.
Precautii:
Este important sa se tina cont de faptul ca preparatele din plante pot interactiona cu medicamentele. De aceea este de preferat sa apelati la un practician care sa recomande un tratament personalizat, tinand cont de starea dvs de sanatate si tratamentele utilizate.