Homeopatia
Homeopatia este o ramura a medicinei alternative ce are la baza dictonul lui Hipocrate „similia similibus curentur”, vindecare prin similaritate, astfel incat o substanta care cauzeaza anumite simptome in doze mari, poate fi folosita pentru tratarea acelor simptome daca este luata in doze mici. Medicul german Samuel Hahnemann este cel care a pus bazele homeopatiei in urma cu peste 200 de ani. 
In timpul consultatiei, specialistul homeopat (care de multe ori are studii medicale) pune o serie de intrebari pacientului, referitoare la starea de sanatate, starea mentala si emotionala, trasaturile de caracter, constitutia, tulburarile psihoemotionale, pentru a determina in functie de profilul acestuia remediile care pot raspunde cel mai bine nevoilor sale.
Homeopatia este o metoda de tratament holistica, integrativa si are la baza personalizarea tratamentului in functie de pacient: este tratat bolnavul, nu boala. Remediile homeopate actioneaza atat in plan fizic cat si spiritual, deoarece se doreste vindecarea in totalitate a pacientului, activand mecanismul natural de vindecare al organismului. Pentru aceasta sunt folosite remedii ce provin din regnul vegetal, animal sau mineral. Practic, homeopatia stimuleaza capacitatile de aparare si reglare a organismului, capacitati inhibate de boala.
In functie de afectiunea tratata, terapia cu remedii homeopate poate fi complementara (asociata cu alte metode terapeutice) sau poate constitui un unic tratament. In general, este indicat sa urmati un tratament cu produse homeopate la sfatul unui medic homeopat, unele remedii homeopate insa pot fi administrate pe termen scurt si fara recomandare medicala, ca in cazul Belladonna, Ruta, Arnica, Apis, Bryonia etc.
Homeopatia foloseste doar substante naturale, diluate in alcool sau apa distilata, numarul dilutiilor fiind trecut inscris pe ambalaj; cu cat este mai mare cu atat substanta este mai diluata. Comparativ cu medicina alopata, costul tratamentului homeopat este mult mai mic iar remediile homeopate nu provoaca toxicitate asupra organismului.
Cele mai bune rezultate in urma administrarii remediilor homeopate s-au observat in cazuri de tulburari de comportament sau de invatare in cazul copiilor, reumatism, afectiuni O.R.L, afectiuni ale pielii (micoze, iritatii, eczeme, psoriazis), infectii urinare, litiaza renala, astm bronsic, afectiuni endocrine, fibrom uterin, noduli mamari, adenom de prostata, sterilitate, infectii respiratorii, hepatita cronica, ulcer, constipatie, colita, dureri de cap.
In Romania homeopatia este recunoscuta oficial de Ministerul Sanatatii, in Franta si Germania remediile homeopate se gasesc aproape in fiecare farmacie iar aproximativ 40% din medicii britanici si olandezi sunt specializati si in homeopatie.
Cum se administreaza medicamentele homeopate
Medicamentele homeopate pot fi sub forma unor granule, unguente, solutii sau supozitoare.
Daca urmati un tratament cu granule homeopate, clatiti gura cu apa, asteptati 15 minute apoi administrati sub limba doza de granule recomandata de medicul homeopat, pentru o absorbtie maxima; conusmati urmatoarea masa la cel putin 30 de minute dupa administrarea tratamentului.
In cazul administrarii unui medicament lichid, se clateste gura cu apa, se asteapta aproximativ 20 de minute, se clateste gura cu solutia homeopata 30 de secunde, apoi se bea.
In timp ce unii specialisti afirma ca administrarea tratamentelor homeopate presupune renuntarea la cafea, menta, alcool, usturoi, ceapa etc, majoritatea specialistilor homeopati considera ca acestea sunt simple mituri, si ca aceste substante nu diminueaza efectele medicamentelor homeopate. Se recomanda evitarea folosirii antibioticelor si preparatelor pe baza de cortizon.
De obicei se poate observa o schimbare in starea pacientului inca de la primele administrari ale tratamentului homeopat. Pacientul poate simti de la inceput o ameliorarare a bolii sau uneori o agravare a simptomelor (sau reaparitia unor simptome vechi), acest lucru nu trebuie sa-l sperie insa, fiind un semn ca vindecarea se produce.
Nu se recomanda renuntarea la tratamentul alopat in cazul bolilor grave, si trebuie tinut cont ca homeopatia nu trateaza boli neurologice, boli cronice vechi sau care necesita tratament chirurgical, insa poate ajuta la ameliorarea starii de sanatate.